Thursday, May 24, 2012

Hva er et kredittkort?

Med et kredittkort kan du ta ut penger i minibank og banker, betale for varer og tjenester i både Norge og "alle" andre land i verden - samt ved betaling over telefon (tvshop!) eller internett selvsagt. De to største aktørene i kredittkort-markedet i Norge er i dag VISA og MasterCard.

Forskjellen mellom et vanlig bankkort og kredittkort er at med et bankkort blir pengene trukket direkte fra bankkonto (f.eks. lønnskonto) - mens når man bruker kredittkort får man tilsendt faktura i ettertid, som oftest månedlig. Derav kreditt. De fleste kredittkort har 30-45 dagers betalingsutsettelse - det vil si at fra man bruker penger så har man 30-45 dager før man må betale før renter påbegynner. Noen kredittkort har mer enn dette - f.eks. 52 dager.

I motsetning til vanlige banklån er ofte rentene på kredittkort ganske høye - så her lønner det seg å betale i tide.

kredittkort - remembercard
Eksempler på kredittkort

Noen kredittkort-fakta:


  • Man må være over 18 for å få kredittkort
  • Uttak i minibank eller over skranke med kredittkort er i de aller fleste tilfeller gebyrbelagt.
  • I dag er det ca 2.4 millioner kredittkort i omløp i Norge.
  • Kredittkortselskapene tjener i hovedsak penger på gebyrer og renter fra folk som betaler avdrag på kredittkort-gjelden sin (dvs. som ikke betaler i tide).

Visste du at?

  • Norge er i verdenstoppen når det gjelder kredittkort-bruk[1]
  • I følge Wikipedia var American Express det første kredittkortet som ble introdusert på markedet i Norge - det kom allerede på 70 tallet[2]. 

Kredittkort som egen merkevare

Flere banker og finansinstitusjoner oppretter egne merkevarer for kredittkortene sine. Merkevaren har da ofte egen nettside og egen kundeservice (eget telefonnummer osv.). Et eksempel på dette er 365Direkte  som er drevet av Fokus Bank. Det finnes også utenlandske operatører på det norske "merkevare-kort-markedet" som f.eks. re:membercard som er eiet av svenske Swedbank og britiske Barclays.

Hvem kan få kredittkort?

Som nevnt tidligere må man være over 18 år. Har man en stabil inntekt, ingen betalingsanmerkninger og ellers "grei" økonomi har man det som skal til for å få tilbud om kredittkort. Dess mindre lån du har fra før (boliglån, studielån, etc.) dess høyere kredittramme vil du få tilbud om (man opererer normalt med fra 10.000 til 100.000). Etter å ha hatt kort en stund vil man også ofte få tilbud om å øke kreditt-rammen. Det er ikke gitt at man skal ta i mot tilbudet - har man ikke bruk for mer enn f.eks. 20.000 i kreditt er det ikke vits å øke til 50.000.

Sammenlign ulike kort for å finne det beste kredittkortet for deg. Kredittkort er gratis så lenge man ikke tar de i bruk og kan være en god sikkerhet å ha med seg f.eks. på ferie om man skulle miste / bli frastjålet bankkortet.

Men husk - bruk med måte - og betal i tide! Ingenting svir så mye som ubetalt kredittkort-gjeld.

Og - lykke til i ditt søk etter det beste kredittkort! :-)

[1] http://www.finansportalen.no/Tips+og+r%C3%A5d/Bank/Kredittkort/verdt-%C3%A5-vite-om-bank-og-kredittkort
[2] http://no.wikipedia.org/wiki/Kredittkort

No comments:

Post a Comment